Tüketici Davalarında Harç, Yargılama Giderleri ve Vekalet Ücreti

Anahtar Kelimeler: Tüketici, Harç, Yargılama gideri, Vekalet Ücreti

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) madde (m.) 73/1uyarınca tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda Tüketici Mahkemeleri görevlidir.

Harçlara ilişkin düzenleme ise m. 73/2’de yer almaktadır. Buna göre tüketiciler, tüketici örgütleri ve Ticaret Bakanlığı tarafından Tüketici Mahkemeleri nezdinde açılan davalar 492 sayılı Harçlar Kanunu’nda düzenlenen harçlardan muaftır. Diğer yandan harçlar için geçerli olan bu muafiyet yargılama giderleri açısından söz konusu değildir.

Bu muafiyetin kapsamı, tüketiciler tarafından dava açılırken harç ödenmeyeceği gibi, davanın açılması sırasında tüketici tarafından harç ödememiş olacağından, tüketicinin davasının reddedilmesi halinde de harç nedeniyle herhangi bir sorumluluğu doğmayacaktır. 

Tüketicinin reddedilen davası nedeniyle yalnızca karşı taraf lehine hükmedilecek vekalet ücreti ve yargılama giderleri yönünden ekonomik yükümlülüğü doğacaktır.

Tüketiciler aleyhine açılan davalar bakımından ise bu muafiyet geçerli değildir.

Konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen tüketici davalarında hükmedilecek vekalet ücreti Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan 2020 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin Üçüncü Kısım hükümlerine göre, nispi, yani dava konusunun parasal değeri üzerinden belirlenir. Ayrıca m.12/1 hükmünde tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, tarifenin yine üçüncü kısmına göre yani nispi vekalet ücretine hükmedilir.

Öte yandan, Avukatlık Kanunu m. 164/5 hükmü uyarınca dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir.

Av. Musa Armağan ADAL